עמוד ראשי
מהו בנק הזמן
שאלות נפוצות
בנק הזמן של דרור
פתיחת חשבון
כניסת חברים
מיזמים
ישיבות/פרוטוקולים
צור קשר

מהו בנק הזמן

רציונאל

הימים הם ימי מצוקת הפרט, המשפחה, הקהילה בה אנו חיים והחברה כולה. אנו עדים לעלייה במקרי אלימות בתוך המשפחה ובקרב בני הנוער, למצוקה כלכלית הולכת וגוברת, לאבטלה, לעוני ולרעב. ימים בהם המצוקה הולכת וגוברת בד בבד עם קיצוץ משאבים. ימים של חוסר אמונה ביכולתנו להפוך את חיינו לבטוחים יותר ואת הקהילה בה אנו חיים למקום שנעים וכיף לחיות בו.
בימים אלה נפתח בקהילות לב השרון ופרדסיה מיזם 'בנק הזמן דרור'- יזמות והתנדבות בקהילה, פרי שיתוף פעולה בין וועד הורים מרכזי, הורים, צוות הקריה, מועצות לב השרון ופרדסיה ותלמידים. מטרתו להביא לשיפור באיכות חייהם של חברי הקהילה ולחולל תנופה של תרומה ושל נתינה בקהילה.
אנו מאמינים כי ערכים כמו אחריות, יוזמה, מעורבות, תרומה לקהילה ועזרה הדדית- הם שורשי החברה בה אנו חיים, ההופכים את חיינו לבעלי משמעות ואת החברה בה אנו חיים לחברה חזקה- חברה בה כל חבריה פועלים יחדיו כתף מול כתף למען השגת יעדים משותפים.
אנו מאמינים כי קהילה היא 'טוב משותף' שאנשים צריכים לחפשו, על ידי כינון קשרים קהילתיים, המעניקים לו זהות ומשמעות. אנו מאמינים כי 'בנק הזמן' הוא הפיתרון למצוקות היום והמחר.


מהו 'בנק זמן'?

בנק זמן אינו רעיון הניצב לבדו- הוא תמיד קשור למעשים, והוא מתחבר לטווח רחב של פעילות מקומית, למתנדבים, לתכניות, הוא כולל הכשרה, יעוץ טלפוני, תמיכה ועזרה, פעילויות קבוצתיות ועוד. בנק הזמן מבוסס על העיקרון שאנשים משתמשים בזמנם ככסף; הם בונים אשראי זמן על ידי פעילויות התנדבותיות בקהילותיהם.
מהי השיטה?"עזור לשכנך ואז, כשתזדקק, השכן- יתכן שאחר-יעזור לך".
המשתתפים 'מפקידים' את זמנם בבנק על ידי מתן עזרה לאחרים בתחומים מגוונים אותם הם בוחרים בעצמם, והם יכולים לנצל את האשראי לטובתם כשיזדקקו לכך בבוא העת.
השיטה מבוססת על שיווין: שעה של עזרה משמעותה שעה של בנק הזמן, בין אם המטלה הייתה עזרה בקניות או יעוץ מס.האשראי נשמר בחשבון בנק משפחתי.
הדרכים להרוויח 'זמן כסף' הן רבות. החל משמרטפות דרך מענה טלפוני עד לשפיטה בבית משפט לנוער. נער המעניק שירותי שמרטפות לחבר בבנק, מקבל שיעורים פרטיים עבור אחיו מחבר אחר בבנק. קשישה המרותקת לביתה, נעזרת בנער המביא תרופות מבית המרקחת ומעניקה בביתה שירותי תרגום לעולה חדשה המלמדת מתמטיקה נערה מתקשה.
סוכן הזמן או מתווך הזמן (time broker) מתאם בין האנשים ומתעד את ההחלפות שנעשות.
קהילות בעלות "מיעוט מזומנים וריבוי זמן" יכולות לסחור בזמנן על מנת לקבל שירותים להם הן נזקקות, ואשר נמנעים מהן מסיבות שונות (חוסר משאבים וכד').

מי יכולים להיות החברים בבנק?
כל מי שרוצה להיות מעורב. לכל מי שיש מעט אמצעים אך יותר זמן לתת.


ערכים ועקרונות יסוד

בבסיס בנק הזמן עומדים מספר עקרונות יסוד:
נכסים; לכל אדם יכולת להיות אדם יוצר, בונה ותורם.
הגדרה מחדש של 'עבודה' כך שיכלול כל מה שצריך על מנת לדאוג לבריאותם של הילדים, לביטחון חיי השכנים ולדאגה לחלש ולפגיע.
הדדיות; הדחף לתת הוא אוניברסאלי. חובה עלינו, במידת האפשר, להחליף קשר חד צדדי במערכת קשרים הדדיים. 'אתה זקוק לי' יהפוך ל 'אנחנו זקוקים האחד לשני'.
הון חברתי; רשתות חברתיות דורשות השקעה מתמשכת של הון חברתי המבוסס על אמון, סולידאריות, הדדיות והתארגנויות אזרחיות.
שותפות : בנק הזמן מאפשר יצירת הזדמנות לשותפות בין נותני השירות למקבליו. הוא מבוסס על גישה של שותפות אזרחים, המגייסת זמן וכישרונות של 'אנשים בעייתיים' כאמצעי לשבירת מעגל של תלות ונזקקות, בין היתר כמענה לאי שביעות רצון הקיימת כיום, בו קיים נתק בין אנשי המקצוע העובדים בשירות הציבורי,האמורים לספק את השירותים, לבין התושבים- מקבלי השירותים.השותפות הנוצרת נותנת מענה למצב הקיים והזדמנות להעריך נכונה את השירות הניתן. היא גם מעמידה בפנינו מספר אתגרים: כיצד לערב בצורה הטובה ביותר אנשים, במיוחד אנשי מקצוע , כיצד לעדכן מודלים מסורתיים של מתן שירות, וכיצד לבנות חוזה חדש, אשר ישים את מקבלי השירות במרכז ויהפכו לסוכן- במקום לצרכן פסיבי.


רקע כללי

היוזמה של 'בנק הזמן' מבוססת על "time dollar", מושג שפותח בארה"ב, באמצע שנות ה- 80 על ידי אדגר קהאן, שהפעילו במקור כבנק דם או כמועדון שמרטפיות. כיום קיימים ברחבי ארה"ב כ- 200 מודלים של תכניות, רובן ממומנות ע"י ארגוני בריאות ורווחה. דוגמא נוספת למקום בו התכנית מצליחה היא אנגליה, שם החלה התכנית בלונדון בשנת 2000, באמצעות שני ארגונים, והכוונה היא לפתוח במהלך שנת 2003 כ- 120 סניפים של בנק הזמן, כחלק מפעילות וממדיניות ממשלתית.
ברחבי העולם קיימים למעלה מ- 1,000 סניפים של בנק הזמן. לדוגמא, ביפן בhureai kippu- ticket for coming relationship-יפן , ברזיל, הולנד ועוד.
באנגליה פועל בנק הזמן במגוון גדול של תכניות ותחומים. להלן מספר דוגמאות: בתחום בריאות הנפש, בבתי ספר, בו משולבים הורים המלמדים הורים אחרים מחשבים, למען השגת מעורבות גדולה יותר, או תכנית חונכות של תלמידים המעורבים במידה פחותה בחיי בית הספר, המאפשרת להם לצבור אשראי של 30 שעות ובכך לזכות במחשב. תכניות בנק זמן לשיפור איכות הסביבה, המופעלת בתוך בתי מגורים ומעודדת שכנים לקחת חלק בשיפור החזות החיצונית של הבית ושל הסביבה, או ארגון פעילות ילדים למען תחזוק ושמירה על הסביבה בתמורה לקורסים בהם הם מעוניינים: כדורגל, היאבקות וכד'.


הערכה (מניסיון בעולם)

שיפור בשלוש רמות:
1. הכלה חברתית (inclusion ), באמצעות צירוף של מיומנויות, כישרונות וזמן של אנשים, שבמיוחד, אינם זוכים למענה לצרכיהם (זקנים, נכים וכד') ובניית אמון בתהליך.
2. יצירת רשתות עזרה ואמון על ידי חיבור אנשים מבודדים ועל ידי הערכת הזמן והמיומנויות שהם יכולים לתת.
3. עזרה בפיתוח שירותי קהילה אחראים ומכילים יותר.

פעילות מרכזית: בחמישה שטחי התערבות מרכזיים:
1. צמיחה, התחדשות; הגדלת מספר המשתתפים
2. שיפור הישגים לימודיים הן לצעירים והן למבוגרים
3. שיפור שירותי בריאות כמו גם הוזלת עלויות.
4. שמירה על רכוש, על מנת להפחית פשיעה: ניסיון בלונדון, בלטימור.
5. עידוד מודעות לבזבוז ולמחזור. ניסיון מוצלח ברוטרדם ובברזיל.

קשר עם אנשי מקצוע: בנק זמן מהווה כלי להשגת שותפות ותמיכה. מספר רב של אנשי מקצוע מצויים תחת לחץ עקב בנק הזמן, אך בו זמנית גם מתוסכלים מאופי וממתן השירותים הקיימים. ובמקביל, בעקבות בנק הזמן הולכת וגדלה קבוצה של אזרחים שאינם מרוצים מהמצב הקיים- ואשר איכפת להם ורוצים לשנות. הבאה של שני צדדי המשוואה יחדיו מהווה מנוף אדיר לשינוי חברתי מיוחל בתחומים כמו בריאות, חינוך ורווחה.

שכבות סוציו- אקונומיות נמוכות: נראה כי בנק הזמן יכול למשוך אליו אנשים וקבוצות, שבאופן מסורתי היו רגילות לקבל עזרה בלבד. באמצעות בנק הזמן ניתן להגביר את מעורבות האנשים בחיי קהילתם, לשפר את ביטחונם, ולעזור להם לבנות רשתות חברתיות חדשות. ;;;;בנק הזמן מאפשר לאנשים, שהחברה מתייחסת אליהם כפסיביים ולעיתים אף מיותרים- להגדיר עצמם מחדש כבעלי ערך, כתורמים לחברה. הערכה כללית: אנו למדים מהניסיון באנגליה כי הצלחה של בנק זמן תלויה בשורשיו, המצויים בחזונם של אנשים מתוך הקהילה, להשיג שיתוף פעולה עם נותני השירותים הקיימים. בנק זמן אינו פרויקט הניצב לבדו, אלא גישה גמישה, השתולה בתוך פעילות קיימת. פעילות מוצלחת של בנק הזמן משלבת אנשים בפעילויות קבוצתיות יצירתיות שונות. בנק זמן מצליח מתפתח ומוקם על ידי אנשים ולא על ידי המערכת. בנק זמן מצליח מאפשר סביבה בטוחה והרגשה של ביטחון לתושבים.

לסיכום,

בנק הזמן מהווה מקום שבו אמון וכבוד יכולים לצמוח, מקום בו ניתן לעזור לאנשים לחוש בטוחים יותר בעצמם ובמקום בו הם חיים.
בנק הזמן מבוסס על מערכת ערכית, המאמינה שלכל אחד יש כוחות ויכולות, המאמינה כי גידול ילדים ובניית קהילה הן עבודות בעלות ערך, המאמינה כי תמיכה הדדית יש בה יותר כוח והעצמה מאשר כל עזרה אחרת, וכי אמון הוא בבסיסה של כל קהילה.
'בנק הזמן' משמעו- קהילה למען הקהילה. הוא מבוסס על יצירת יחסי חליפין בין חברי הקהילה- כשכל אחד הוא גם נותן וגם מקבל. באמצעות בנק הזמן אנשים פועלים בשיתוף למען הזולת, למען מטרות הקהילה. באמצעות בנק הזמן נוצרת קהילה, בה הזמן משמש כאמצעי חליפין בין אנשים, מעין כלכלה מקבילה היכולה לבנות הון חברתי. באמצעות בנק הזמן נוצרים יחסי גומלין הדדיים בין אנשים לבין ארגונים, בין אנשים לבין עצמם- יחסי גומלין שלא יכלו להיווצר באופן וולונטרי בלבד.
בנק הזמן הוא אמצעי להכיר, להעריך ולתגמל את 'עשיית הטוב והנכון' עבור אחרים.
עבור האנשים הזקנים משמש בנק הזמן כמו משפחה מורחבת. עבור דיירים בבית משותף משמעו לעשות מה ששכנים אמורים לעשות, כפי שעשו זאת בעבר.
עבור כולנו, משמש בנק הזמן דרך לעזור לאחרים, דרך ההופכת להיות מחד סיטרית לדו סיטרית.


חזרה לדף הראשי