היסטורית WWE

ארגון ה-World Wrestling Entertainment (בקיצור: WWE) הוא ארגון אמריקאי העוסק בהאבקות מקצועית, כיום הוא הגוף המצליח ביותר בתחום. מופעי האבקות הם מבוימים ובעלי תסריט נתון מראש. במסגרת המופעים מתמודדים המתאבים על תארי האבקות וכך נוצר רושם מוטעה כי מדובר באירוע ספורטיבי.
בעבר נקרא הארגון World Wrestling Federation (בקיצור: WWF) אך עקב תביעה משפטית של איגוד "הקרן העולמית לשימור חיות הבר" (באנגלית: World Wildlife Fund ובקיצור: WWF) שינה את שמו ל-WWE.

בשנת 1915 קידם רודריק ג'יימס "ג'ס" מקמהן קרב איגרוף חשוב שבו הועברה האליפות מהמתאגרף ג'ק ג'ונסון לג'ס ווילארד. עשר שנים מאחור יותר ג'יימס מקמהן ושותפו טקס ריקרד ארגנו מופע אגרוף בניו יורק. באותה תקופה ג'ס התעניין באירועי אגרוף ולא בהאבקות מקצועית.
רק משנת 1935 החלה משפחת מקמהן להתעניין בהאבקות מקצועית. וינס מקמהן, בנו של ג'יימס מקמהן, לקח חלק גדול בניהול העסק. אולם משפחת מקמהן לא יכלה לקיים את המופעים בניו יורק בשל שנאתו של טקס רקירד לענף ספורט זה.

בינואר 1953 השתלט וינס מקמהן על חברת האבקות בצפון אמריקה וקרא לה Capitol Wrestling corporation (בקיצור:CWC)
CWC שלט בצפון מזרח ארצות הברית באמצע המאה ה-20 (כאשר ההאבקות המקצועית חולקה למחוזות). ארגון ה-CWC היה חלק מארגון האבקות גדול יותר שנקרא NWA

בשנת 1963 המתאבק "נער הטבע" באדי רוג'רס היה אלוף ה-NWA והוא התאבק לעיתים מחוץ לצפון מזרח ארצות הברית, דבר זה הרגיז את שאר מתאבקי ה-NWA. לכן הוחלט שארגון ה-CWC יעזוב את NWA ובמקומו יקום ארגון שנקרא: World Wide Wrestling Federation (בקיצור: WWWF). בשנת 1979 שינה הארגון WWWF את שמו ל-World Wrestling Federation (בקיצור:WWF) בגלל שהיה קליט יותר.

בשנת 1983 לקח וינס מקמהן הבן וחברתו "טיטן ספורט" את השליטה על ה-WWF מאביו. וינס מקמהן (האב) כבר ביסס את תרבות ההאבקות כמופע בידור ולא ספורט, בענף זה לא תמיד הכשרוני מנצח אלא המנצח נקבע על פי תסריט במטרה לצור עניין רב יותר בקרב הקהל. וינס מקמהן הבן החל בתהליך התפשטות עבור ליגת ההאבקות והחל לחבל בשווקים מקבילים של ארגוני האבקות אחרים, הוא קנה מתאבקים מקבוצות האבקות שונות והפיץ את שידוריו בקלטות וידאו. בעקבות צעדים אלה החריזו ארגוני ההאבקות האחרים מלחמה על ארגון ה-WWF ועל וינס מקמהן, מקמהן האב ניסה להזהיר את בנו ואף חשש לחיו אך למרות זו וינס מקמהן (הבן) החל לקיים הופעות חיות במדינות שונות באמריקה, יוזמה כזאת דרשה הרבה מאוד כסף ובגלל יוזמה זו ארגון ה-WWF הגיע לסף קריסה כלכלית.

ארגון ה-WWF לא זכה להצלחה רבה עד שוינס מקמהן (הבן) הגה את אירוע ה-WestleMania, אירוע האבקות גדול ששילב בין קרבות האבקות מתוסרטים ובין מופעי מוסיקת רוק ובידור בכיכובם של מפורסמים. השילוב בין מוסיקת רוק והאבקות התגלה כמצליח ביותר וזכויות השידור של WrestleMania נמכרו במחירים גבוהים מאוד. עקב ההצלחה הגדולה של WrestleMania אורגנו אירועים דומים אך WrestleMania נשאר אירוע השיא בהאבקות.

בעקבעות הצלחת ארגון ה-WWF קנה מיליונר בשם טד טרנר את חברת ה-NWA ושינה את שמה ל-WCW. בשנת 1994 החל טד טרנר לקנות את כוכבי ה-WWF ובשנת 1995 החל ארגון ה-WCW לשדר את תוכניתם, "WCW Monday Nitro", ביום שני , היום שבו WWF שידרה את התוכנית שלה,"WWF Monday Night RAW" ובכך יצאו נגדם למלחמה. התוכנית של WCW הצליחה יותר מאשר התוכנית של WWF וזכתה ביותר אחוזי רייטינג. מקמהן ניסה להדק את חוזי המתאבקים ובכך למנוע מהם לעזוב את ה-WWF אך ברוב המקרים נכשל, וארגון ה-WWF המשיך להפסיד כסף. העלילה המציאותית של WCW גרמו לתשומת הלב לרדת מהסיפורים הלא עדכניים של ה-WWF והגימיקים של עידן הרוק-היאבקות

ב-23 באפריל 1999 ה-WWF הציג תוכנית חדשה בשם: SmackDown (בקיצור: SD) וב-24 באוגוסט נהיתה תוכנית שבועית וצולמה במקביל לתוכנית המקורית,
"WWF Monday Night RAW". באותה תקופה נחלה WWF הצלחה גדולה בעוד שמתחרתה העיקרית, WCW, דעכה, מצבה הכלכלי של החברה היה גרוע ובעליה החדשים, AOL טיים וורנר, חיפש דרך לצמצם את ההפסדים. בשנת 2001 קנה ארגון ה-WWF את ארגון ה-WCW ב-7 מיליון דולר בלבד.

בעקבות תביעה משפטית של הקרן לשימור חיות הבר, World Wildlife Fund (בקיצור: WWF), שינה ארגון האבקות WWF את שמו וקרא לעצמו:
World Wrestling Entertainment (בקיצור: WWE). בלי ה-WCW כמתחרים, ה-WWE החליטו לפצל את סגל המתאבקים לשתי תוכניות מרכזיות: RAW וSmackDown, לכל תוכנית יש את המנהל משלה, סגל יחודי וכן אלופים ואליפויות שונים. ביוני 2006, ליגת ה-ECW חזרה וקיבלה תוכנית משלה, וגם היא נחשבת כיום לתוכנית מרכזית.



--לראש הדף--