הטלסקופ האופטי הגדול בעולם


הטלסקופ האופטי הגדול בעולם כיום מצוי במצפה קק (Keck) שבהוואי. המראה הראשית שלו מעלת קוטר של 10 מטרים. בעוד כשש שנים, בשנת 1999 תושלם בצ'ילה הקמתו של טלסקופ גדול עוד יותר. המכשיר החדש מורכב למעשה ממערך בן ארבעה טלסקופים קטנים יותר,
ששילובם יחד נותן מכשיר רב-עוצמה עוד יותר מהטלסקופ בהוואי. אך שמי המכשירים הללו גם-יחד מתגמדים לעומת טלסקופ חדש, שעל תכנונו שוקדת כעת קבוצת מדענים וטכנאים סקנדינביים. טלסקופ זה יכלול מראה שקוטרה 25 מטרים.

הדרך הטובה ביותר הידועה כיום להתקין מראות שקוטרן עולה על 8 מטרים, הוא לבנות אותן מרכיבים הקסגונליים (משושים) ולשלבן יחד.
הבעיה העיקרית בשיטה הזאת היא הקושי הרב לחבר את כל הרכיבים, כך שייצרו מעטפת פרבולית בדיוק רב. האסטרונום ארנה ארדברג

(Arne Ardeberg) מאוניברסיטת לונד בשבדיה ומהנדס הטלסקופים טורבן אנדרסן (Torben Andersen) ממעבדת רינו בקופנהגן, דנמרק, מציעים כעת תכנון של המראה באופן מקורי.
הם בחרו לחבר את הרכיבים באופן שתתקבל מעטפת כדורית הקלה יותר לביצוע באופן מדויק, אך נותנת תמונות חדות פחות. לכן יצורפו אליה שלוש מראות משניות שתפקידן יהיה לפצות על המיקוד הלקוי ולאפשר קבלת תמונות חדות ביותר.

הרעיון הזה דומה מאד להצעה לתקון הליקויים שנתגלו בטלסקופ החלל האבל בעזרת מערכת מתקנת של מראות משניות ("המשקפיים של האבל").
מערכת זאת הותקנה לאחרונה על-ידי צוות אסטרונאוטים ששוגרו במעבורת החלל "אנדאבור". עלות הפרויקט הזה מוערכת בכחצי מיליארד דולר.

המערכת המתקנת שהוצעה על-ידי ארדברג ואנדרסן כוללת מראה בקוטר 3 מטרים, העשויה מ- 141 רכיבים ומהווה העתק מוקטן של המראה הראשית.
לטענתם ניתן יהיה לווסת את מיקום החלקים במראה הקטנה בהתאמה לחלקי המראה הגדולה, באופן שיווצרו תמונות בחדות כמעט מושלמת.

ארדברג מעריך את העלות הכוללת של המערכת, שהוצע להתקינה בלה-פלמה באיים הקנריים, ב- 110 מיליון דולר שתתפרס על-פני תקופה של עשר שנים. הוא צופה שתאגיד בינלאומי גדול יסכים לממן את עלות הפרוייקט.

חזרה